The 21st iCeMS International Symposium "Emerging Science for Unlocking Cell's Secrets"

Friday, June 3rd-Saturday, June 4th Seminar Room, iCeMS Main Building, Kyoto University

Day 1 (June 3rd)

30min 12:30-13:00 Registration

30min 13:00-13:30 Opening Remarks:

Susumu Kitagawa, Director of iCeMS, Kyoto University

Toshio Kuroki, WPI Program Director, JSPS

Session I: Membrane Dynamics and Signaling

[Chair] Mineko Kengaku, Takahiro Fujiwara

25min 13:30-13:55 Jun Suzuki, IFReC, Osaka University

Phospholipid-scrambling Proteins on the Plasma Membranes

5min 13:55-14:00 Discussion

25min 14:00-14:25 Junichi Ikenouchi, Faculty of Science, Kyushu University

Roles of Lipids in the Formation of Membrane Structures in Epithelial Cells

5min 14:25-14:30 Discussion

25min 14:30-14:55 Yasushi Tamura, Faculty of Science, Yamagata University

Nonvesicular Phospholipid Transport via Mitochondria

5min 14:55-15:00 Discussion

30min 15:00-15:30 ~Coffee Break~

Session II: Observation and Control of Cell Signals

[Chair] Motomu Tanaka, Kouichi Hasegawa

25min 15:30-15:55 Kenichi Suzuki, iCeMS, Kyoto University

Unravelling of Raft Oorganization and Function by Single-Molecule Imaging

of New Ganglioside Probes

5min 15:55-16:00 Discussion

25min 16:00-16:25 Shigeki Kiyonaka, Graduate School of Engineering, Kyoto University

Novel Chemical Approach for Allosteric Activation of Glutamate Receptors

on Live Cells

5min 16:25-16:30 Discussion

25min 16:30-16:55 Xiaoguang Lei, College of Chemistry and Molecular Engineering, Peking University

To Die or Not To Die: An Important Question for Cells

5min 16:55-17:00 Discussion

30min 17:00-17:30 ~Coffee Break~

[Chair] Easan Sivaniah, Kaoru Sugimura

25min 17:30-17:25 Shigeyuki Masaoka, Institute for Molecular Science, NINS

Molecular Catalysts Designed for Water Oxidation

5min 17:25-18:00 Discussion

25min 18:00-18:25 Shuhei Furukawa, iCeMS, Kyoto University

Metal-organic Frameworks for Gas Biology and Therapeutic Applications

5min 18:25-18:30 Discussion

18:30- Group photo

19:00- Dinner

Day 2 (June 4th)

Session III: Visualizing Cellular Dynamics

[Chair] John Heuser, Kazumitsu Ueda

25min 9:30-9:55 Tetsuya Takeda, Graduate School of Medicine, Dentistry and Pharmaceutical

Sciences, Okayama University

Crescent and Helix: Membrane Remodelling by BAR Domain Proteins

and Dynamin

5min 9:55-10:00 Discussion

25min 10:00-10:25 Yusuke Miyanari, Department of Biosensing Research, Okazaki Institute for

Integrative Bioscience

Nuclear Dynamics and Reprogramming

5min 10:25-10:30 Discussion **30min** 10:30-11:00 ~Coffee Break~

Session IV: Cell State Control by Light and Chemicals

[Chair] Ryoichiro Kageyama, Ganesh Pandian Namasivayam

25min 11:00-11:25	Xiang David Li, Department of Chemistry, The University of Hong Kong
	Observiced Assertables to Desirable Historia Environments Code

Chemical Approaches to Decipher Histone Epigenetic Code

5min 11:25-11:30 Discussion

25min 11:30-11:55 Eijiro Miyako, Department of Materials and Chemistry, Nanomaterials Research

Institute, AIST

Spatiotemporal Control of Cellular Functions by NIR Light-powered Nanorobots

5min 11:55-12:00 Discussion

25min 12:00-12:25 Itaru Imayoshi, Institute for Virus Research, Kyoto University

Regulatory Mechanism of Neural Stem Cells Revealed

by Optical Manipulation of Gene Expressions

5min 12:25-12:30 Discussion

60min 12:30-13:30 Lunch

Session V: New Imaging Tools

[Chair] Mitinori Saitou, Ken-ichiro Kamei

25min	13:30-13:55	Shigehiro Kay	vashima. Facult	y of Pharmaceutical	Sciences.	The University	of of

Tokyo

Developing Artificial Catalyst Systems for Synthetic Epigenetics

5min 13:55-14:00 Discussion

25min 14:00-14:25 Dan Ohtan Wang, iCeMS, Kyoto University

Synaptic Epitranscriptomics and Dynamic RNA Imaging

5min 14:25-14:30 Discussion

25min 14:30-14:55 Toshiyuki Kowada, School of Medicine, Stanford University

Real-time Intravital Imaging of pH-variation Associated

with Osteoclast Activity Using Small-molecule Fluorescent Probe

5min 14:55-15:00 Discussion

15min 15:00-15:15 Closing remarks:

Motonari Uesugi, Deputy Director of iCeMS, Kyoto University.